Практикум для учнів

Припустимо, дружина приготувала борщ, і борщ, взагалі-то, смачний. Що потрібно робити, щоб зіпсувати відносини? Потрібно сказати як би мимохідь: «Ось чому ти знову так мало м’яса поклала? Я тобі тисячу разів говорив, що м’яса потрібно класти побільше! ».

Тепер приклад для жінок. Ось чоловік сходив в магазин, приніс не зовсім те, то ви замовляли. Наприклад, взяв ту марку кави, яку ви любите, але не так обжарену, припустимо, сильну замість середньої). Що потрібно сказати, щоб зіпсувати відносини? А ось що: «Спасибі, звичайно, але чому ти мене ніколи не слухаєш? Треба було іншої! ».

А якщо в обох випадках додати трохи звинувачують або сварливих ноток – відносини будуть зіпсовані гарантовано. Ну, не відносини, але вечір – точно. І якщо зіпсуєте багато вечорів – в результаті зіпсуєте і відносини

Як це працює? Всім неприємно жити поруч з тим, хто чіпляється, звинувачує і дорікає. Або, як я люблю говорити, що не створює безпечну і сприятливе середовище.

В якийсь момент від вас втечуть. Ура, справа в капелюсі.

Урок закінчено, гроші в касу.

Аналізуй це!

Напевно, щоб виглядати більш «глибоким», мені варто пуститися в глибинний аналіз такої поведінки. Наприклад, заявити, що корінь всіх бід – важке дитинство, яке змушує людину весь час висловлювати невдоволення.

Але давайте я дам більш простий погляд. Вічне невдоволення і бурчання – це погана звичка, на кшталт колупання в носі або обгризання нігтів.

Джерело цієї звички – дихотомія мислення. По-простому це називається чорно-білим мисленням.

Суть феномена проста – якщо щось не біле, то воно – чорне. Проміжків не буває в принципі.

Якщо чоловік виніс сміття не вчора, як обіцяв, а сьогодні вранці – це однозначно погано. Адже якщо не вчора, то і взагалі не треба. Типова діхотомізація мислення.

Ось дружина припаркувалася з другого разу. Але з другого – не з першого.Значить – уже погано. Якщо не біле – значить, чорне.

Це лікується?

Сама по собі схильність до діхотомізаціі – швидше за все, біологічна властивість людини. У певному контексті вона корисна. Якщо цей плід не до кінця дозрів, краще його не жерти – отруїшся.

Але таких контекстів мало, і діхотомізація частіше шкодить, ніж допомагає.

Її можливе біологічне походження не означає, що вона непереможна.

Людина тим і відрізняється від тварини, що біологічне у нас не так вже й сильно, і цілком підкоряється розуму.

Наприклад, тяга до життя цілком собі підпорядковується ідеалам. І тоді, наприклад, Талалихин (1941 рік) йде на таран в нічному небі Москви, а Карват (1996 рік), Марфіцкій і Журавльович (2009 рік) відводять падаючі літаки від будівель з людьми.

Вся людська історія сповнена прикладів переваги розуму (ну або, якщо завгодно, духу) над біологічним. Можна згадати ще, наприклад, ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Так що є, є можливості у людини перевершити біологічні схильності.

Що потрібно для подолання схильності до діхотомізаціі? По суті, дрібниця – весь час згадувати, що ситуації рідко бувають гранично чорно-білими, що завжди є певний континуум. І ідеальне рішення з огидним рішенням є лише його полюсами і не більше. Між полюсами все одно є якісь проміжні точки.

Так, нехай сьогодні все вийшло не ідеально. Нехай м’яса замало, кава не так обжарена , але м’ясо все ж є, і каву можна пити. Значить, немає причин для рясного негативу.

Недосконале рішення – все одно рішення. І воно точно краще рішення огидного.

Якщо згадувати про це частіше, погана звичка бути всім і завжди незадоволеним стане слабшати. Чим більше вправляєтеся, тим швидше вона слабшає.

А з вами – ось відмінний бонус! – Все приємніше і приємніше жити.

Так що рекомендую ще раз перечитати замітку, виписати собі основні тези і застосовувати, застосовувати, застосовувати. І ви позбудетеся від поганої звички невдоволення. клубер